Het hele jaar door worden beschoeiingen geïnspecteerd en vinden er herstelwerkzaamheden plaats aan de vele kilometers beschoeiing die Nederland en België rijk is. Met uitzondering van het broedseizoen natuurlijk (zoals vastgelegd in de flora- en faunawet) en in de winter bij vorst en ijs. Tijdens de inspectie wordt dan gekeken wat nog goed is en wat aan vervanging toe is. Wat slecht is, wordt vervolgens opnieuw geplaatst. Vanwege de vele kilometers beschoeiing gebeurt het vervangen van oeverbescherming over het algemeen in delen in een jaarlijks terugkomend bestek.
De waterschappen zijn doorgaans de opdrachtgever en aannemers voeren de werkzaamheden uit. De aannemers kopen ook het benodigde hout in zoals dat in het bestek voorgeschreven wordt. Hout dat hierbij gebruikt wordt varieert van ronde en vierkante palen en schotten van naaldhout (zacht) tot combischotten en hardhouten schotten. Wij hebben 3 tips voor zowel de aannemer als voor de waterschappen.
Tip 1, Gebruik Robinia houten schotten
Gebruik eens Robinia hout voor de schotten, een Europese hardhoutsoort. Robinia is het duurzaamste hout dat in ons klimaat groeit, daarom is het jammer dat deze houtsoort relatief weinig gebruikt wordt. Met een duurzaamheidsklasse van 1-2 en een sterkteklasse van D30 is Robiniahout een goed alternatief voor Tropische Hardhoutsoorten. Robinia hout is echter goedkoper dan Tropisch Hardhout en goed leverbaar.
Tip 2, Neem Cloeziana palen
Cloeziana is een hele harde en duurzame houtsoort met duurzaamheidsklasse 1, sterkteklasse D50. Het in Nederland aangeboden hout komt uit Zuid-Afrikaanse plantages. De ronde Cloeziana palen zijn goed verkrijgbaar en kunnen geleverd worden in extreem lange lengtes. De goede prijs-kwaliteitverhouding van Cloeziana maakt het een serieus alternatief voor hardhouten vierkante palen. Naast een toepassing in beschoeiingen kan Cloeziana ook worden toegepast voor de waterbouw voor steigers, bruggen, afmeervoorzieningen, etc.
Tip 3, kies het juiste combischot
Combischotten kun je in alle vormen en maten maken. Elke lengte en dikte is mogelijk maar ook met alle combinaties houtsoorten. Tropisch hardhout i.c.m. naaldhout. Of Robinia i.c.m. naaldhout. Naast standaard Grenen/Vuren voor het naaldhout gedeelte kan er ook voor gekozen worden om een combinatie met Lariks/Douglas te maken. Mixen voor de juiste combi. Dit kan prijstechnisch erg interessant zijn. Per meter kan er door kleine wijzigingen budget worden bespaard, bij gelijke kwaliteit en duurzaamheid. Op de vele kilometers beschoeiing die elk jaar vernieuwd moet worden kan dat aardig wat kosten besparen.
Tot slot zouden we willen adviseren dat ondanks de meeste van de 26 waterschappen die Nederland rijk is niet zelf inkopen, deze er goed aan zouden doen tijdig advies in te winnen over de te gebruiken beschoeiingen en materialen. Wanneer er in een bestek iets staat dat moeilijk of moeilijker leverbaar is, lopen de werkzaamheden al snel vertraging op. Vaak kan dit voorkomen worden, door een kleine aanpassing in het bestek. Voor advies rondom beschoeiing en materialen staan we bij Regge Hout graag voor u klaar.