Douglas bomen bereiken een hoogte van 40 tot 60 meter, maximaal 90 meter. De rechte cilindrische takvrije stam is gemiddeld 20 meter lang en heeft een diameter van 1,0 – 2,0 meter. Douglas hout heeft vers meestal een licht geelbruine kleur die aan licht en lucht op den duur verkleurt tot fraai oranjeachtig geelbruin. Het witachtige spint is bij oude dikke bomen maximaal 40-55 mm en bij jongere aanplant 70 – 80 mm breed.
Afhankelijk van het groeigebied is niet alleen de kleur maar zijn ook de volumieke massa en de sterkte variabel. Douglas hout is harshoudend, waardoor soms vettige vlekjes of streepjes op het geschaafde oppervlak zichtbaar zijn. Ook komen, volgens de groeiringen verlopende, met hars gevulde holten voor. Het in Europa gegroeide Douglas hout is in uiterlijk en eigenschappen vergelijkbaar met het second growth uit Noord-Amerika. Andere namen voor Douglas hout zijn o.a. Doeglas, Douglas Fir, Oregon, Oregon Pine.

Douglas hout voor binnen en buiten

Douglas hout is, dankzij de gunstige sterkte-eigenschappen en de grote afmetingen waarin het te koop is, voor zeer veel toepassingen geschikt. In de bouw zowel voor binnen- en buitenwerk, binnen- en buitenbetimmeringen, pergola’s en hekken. Zwaar balkhout wordt onder andere voor dragende constructies toegepast. Aangezien Douglas hout behoorlijk bestand is tegen zuren, wordt het ook voor vaten en kuipen voor de chemische industrie gebruikt. West-Europees Douglas hout wordt gebruikt voor allerlei soorten palen (heiningpalen, boompalen, perkoenpalen, heipalen). Het gezaagde hout wordt gebruikt als damwand, voor al of niet gekantrecht potdekselwerk (over elkaar vallende delen gevelbekleding) en ook voor binten, balken en gordingen. De bewerking van Douglas hout met handgereedschappen is niet eenvoudig. Machinale bewerking levert weinig moeilijkheden op, indien er scherp gereedschap wordt gebruikt. Bij het afwerken van de oppervlakte van Douglas hout is voorbehandeling vereist. Bij afwerkmiddelen op basis van polyester kan de natuurlijke droging en de filmvorming verhinderd worden.

De prijs van Douglas hout en andere houtsoorten hangen sterk af van beschikbaarheid, wisselkoersen, vraag en andere factoren. Voor actuele prijzen bel met ons verkoopteam op +31 547 286350 of bereik ons via het formulier aan de rechterkant.

Eigenschappen Douglas hout

 Naam: Douglas
Alternatieve namen: Douglasie, Douglas Spruce, Europees Douglas, Red Fir, Yellow Fir
Uiterlijk: Geelbruin naaldhout met witachtige spint
Duurzaamheidsklasse: II / III
Sterkteklasse:
Massa kg/m3: Vers 800 – 1000
  Gedroogd 320 – 450
Lijmen: Goed
Buigen: Slecht
Afwerking: Machinale bewerking levert weinig moeilijkheden op, indien er scherp gereedschap wordt gebruikt
Combinatie met ijzer: Goed, maar voorzichtig behandelen in verband met de kans op splijten
Herkomst: Heel Europa
Extra: Hout met goede eigenschappen, vergelijkbaar met het second growth uit Noord-Amerika
Toepassingen: Afrasteringspalen, Beschoeingspalen, Gordingen, Vierkante palen
Alternatieven:

Andere houtsoorten

Vragen over één van onze houtsoorten?
Neem dan vrijblijvend contact op met ons verkoopteam.    Naam*


    Bedrijfsnaam


    Telefoonnummer *


    E-mailadres *


    Aanvullende informatie