Bankirai hardhout is sinds kort teruggezet in duurzaamheidsklasse, van klasse 1 naar klasse 2. Dit komt door een grote menging van (onder)soorten die niet voldoen aan de eisen die bij de eigenschappen van Bankirai hout horen. De prijzen van Bankirai hout gaan doordoor wel naar beneden, maar helaas daarmee de ook kwaliteit. Aangezien Regge Hout hierdoor niet meer de kwaliteit en duurzaamheid kan leveren die we garanderen, voeren wij Bankirai hardhout niet meer in ons assortiment. We bieden een perfect alternatief in de vorm van Massaranduba. Op deze manier streven wij altijd naar de beste kwaliteit. Andere namen voor Bankirai hout zijn o.a. Aek, Bangkirai en Chan.

Bankirai hardhout, een lastige soort

Bankirai hout is afkomstig uit Zuidoost Azië. Het geel/grijsbruine hardhout met een roodachtige tint tekent duidelijk af tegen het licht gele tot witte spint. Bankirai hardhout heeft een sterke kruisdraad en een gelijkmatige structuur. Bankirai hout is moeilijk te drogen, wanneer het drogingproces te snel verloopt kan het gaan scheuren en vermindert de kwaliteit. Bij het toepassen van schroeven, spijkers of andere metalen is roestvast metaal aangeraden omdat in vochtige omstandigheden snel roest ontstaat. Ook is voorboren noodzakelijk bij schroeven. Bankirai hardhout is slecht te verlijmen en de oppervlakte afwerking is matig tot slecht. Hierdoor wordt het hout meestal onbewerkt toegepast. Het hout dient niet toegepast te worden in banken of stoelen aangezien het in contact met water afgeeft. Bankirai hout vindt u terug in bruggen, brugdekken, brugleuningen, geluidswallen, waterwerken en palen.

direct contact

Eigenschappen Bankirai hout

 Naam: Bankirai
Alternatieve namen: Balau Kumus, Bangkiraai, Bangkirai, Bankiray, Bankiria, Bankira, Bangkiraj, Bankiraj, Benuas, Damar Laut, Gisok, Las-Tao, Malayakal, Poöti, Selangan Batu, Selangan Batu Kumus, Simantuk, Song-Da, Tekam, Yakal, Yellow-Balau
Uiterlijk: Geel/grijsbruin hardhout met een roodachtige tint
Duurzaamheidsklasse: II (voorheen I)
Sterkteklasse: D40
Massa kg/m3: Vers 930
Gedroogd 850-1150
Lijmen: Redelijk met moderne lijmen
Buigen: Matig
Afwerking: Machinaal goed te bewerken
Combinatie met ijzer: Voorboren noodzakelijk, RVS wordt aangeraden
Herkomst: Zuidoost Azië
Extra: Bankirai kan makkelijk splinteren, geschikt voor verticaal werk
Toepassingen: Bruggen, brugdekken, brugleuningen, geluidswallen, waterwerken en palen
Alternatieven: Massaranduba

Let op! Wij voeren geen Bankirai meer in ons assortiment, maar geven de voorkeur aan Massaranduba.

bron: Houtvademecum © 2010 Centrum Hout Almere, 10e herziene druk

Vragen over één van onze houtsoorten?
Neem dan vrijblijvend contact op met ons verkoopteam.    Naam*


    Bedrijfsnaam


    Telefoonnummer *


    E-mailadres *


    Aanvullende informatie