Bilinga hout uit West-Afrika is over het algemeen geel tot roodbruin. Met een duurzaamheidsklasse van I hebben producten gemaakt van deze hardhoutsoort een lange levensduur. Bilinga hardhout is zeer goed toepasbaar voor dekdelen en bouwconstructies. Dit kan voor zowel binnen en buiten aangezien Bilinga hout nauwelijks vervormd. Wij leveren al uw Bilinga hout en Bilinga producten voor de beste prijzen en met een erkend FSC® keurmerk. Hierdoor garanderen wij producten met een eerlijke, betrouwbare en verantwoorde afkomst.
Bilinga is een houtsoort die u met name kunt toepassen daar waar ook esthetische eigenschappen van belang zijn, zoals bijvoorbeeld bij dekdelen en leuningregels. Het is geschikt voor veel bouwconstructies, zowel binnen als buiten. Bilinga hardhout is zeer duurzaam. Bij zowel het lucht- als het versneld drogen zal Bilinga nauwelijks vervormen. Wel ontstaan er bij het drogen dikwijls haarscheurtjes. Om het optreden van kopscheuren te voorkomen, is het aan te bevelen de kopse einden te beschermen en in te smeren met bijvoorbeeld wax of Mobilcer. Andere namen voor Bilinga hout zijn o.a. Billinga, Aloma en Badi.

Bilinga hout goed bewerkbaar

Ondanks de grote hardheid kan Bilinga hout machinaal toch vrij goed worden bewerkt. Door de sterke kruisdraad moet, om een glad oppervlak te krijgen, bij machinaal schaven met een kleine spaanhoek (10 graden) worden gewerkt. De hardheid heeft tot gevolg dat bij bewerking van gedroogd Bilinga zagen en beitels snel afstompen.

direct contact

Eigenschappen Bilinga hout

 Naam: Bilinga
Alternatieve namen: Gulu-Maza, Mokese, Akondoc, Kusia, Opepe, Bundui
Uiterlijk: Geel tot roodbruin hardhout
Duurzaamheidsklasse: I
Sterkteklasse: D35
Massa kg/m3: Vers 900 – 1150
Gedroogd 660 – 900
Lijmen: Goed
Buigen: Slecht
Afwerking: Goed bewerkbaar ondanks hardheid
Combinatie met ijzer:  –
Herkomst: West-Afrika
Extra: Goed geschikt voor dekdelen en bouwconstructies voor binnen en buiten. Vervormd nauwelijks
Toepassingen: Leuninghout, paardenboxhout, dekdelen en galerijen
Alternatieven:

bron: Houtvademecum © 2010 Centrum Hout Almere, 10e herziene druk

Vragen over één van onze houtsoorten?
Neem dan vrijblijvend contact op met ons verkoopteam.    Naam*


    Bedrijfsnaam


    Telefoonnummer *


    E-mailadres *


    Aanvullende informatie