Karri hout is een roodbruine hardhoutsoort uit Zuid-Afrika. De bomen worden 50 – 60m hoog en zijn goed toepasbaar in GWW toepassingen. Het hout met een duurzaamheidsklasse II is van relatief goede kwaliteit met een relatief lange levensduur. Karri hardhout is minder goed bestand tegen schimmels en insecten. De bewerkbaarheid van Karri hout is machinaal goed te doen. Men dient er rekening mee te houden dat het onder een hoek van 15° gezaagd of gesneden dient te worden om te voorkomen dat er vezels uitgerukt worden. Een gladde afwerking is hierdoor onmogelijk.
Een groot voordeel van Karri hout is dat het niet snel vatbaar is voor vuur. Bij Karri hout wordt het aanbevolen om het hout eerst lucht te drogen alvorens het in droogkamers naar het gewenste vochtgehalte teruggedroogd wordt. met name in producten dikker dan 50 mm kan scheurvorming optreden. Andere namen voor Karri hout zijn o.a. kari en carri.

Karri hout beperkt beschikbaar

Vanwege de grote populariteit van Karri hout, zijn er in de afgelopen decennia grote hoeveelheden gekapt. Aangezien Karri hardhout alleen in een klein gebied bij de Oost Kaap, Zuid-Afrika kan groeien is er weinig meer overgebleven van de originele bomenpopulatie. Door de langzame groei en het weinig terugplanten zijn er alleen kleine, minder duurzame en kwalitatief slechtere diameters beschikbaar. Op plekken waar voorheen Karri hout groeide, zijn nu snel groeiende Grenen soorten geplaatst, de Karri die nog aanwezig is wordt vanuit toeristisch oogpunt beschermt en behouden. Door deze ontwikkelingen in de beschikbaarheid van Karri hout beperkt en wordt er weinig FSC® Karri hout aangeboden.

direct contact

Eigenschappen Karri hout

 Naam: Karri
Alternatieve namen: Karri Gum, Karri Hart, White Gum
Uiterlijk: Roodbruin hardhout
Duurzaamheidsklasse: II
Sterkteklasse: D50
Massa kg/m3: Vers 1150
Gedroogd 880
Lijmen: Goed
Buigen: Matig
Afwerking: Machinaal goed te bewerken
Combinatie met ijzer: Voorboren noodzakelijk
Herkomst: Zuid-Afrika
Extra: Het hout dient onder een hoek van 15° gezaagd te worden om het glad af te kunnen werken.
Toepassingen: Bruggen, waterwerken, carrosseriebouw, constructiehout en vloeren.
Alternatieven: Cloeziana

bron: Houtvademecum © 2010 Centrum Hout Almere, 10e herziene druk

Vragen over één van onze houtsoorten?
Neem dan vrijblijvend contact op met ons verkoopteam.



    Naam*


    Bedrijfsnaam


    Telefoonnummer *


    E-mailadres *


    Aanvullende informatie