Tali hout met een FSC keurmerk

donkert het hout na tot donkerbruin of donker roodbruin. Het relatief smalle spint dat maximaal 60 mm breed kan worden, is geelgrijs tot donkergeel. Er kunnen zich bij Tali hardhout vrij grote kleurverschillen voordoen, die worden veroorzaakt door de verschillende groeiomstandigheden. De structuur van het hout is echter zeer gelijkmatig zonder uitgesproken tekening. Soms komen iets donkerder gekleurde strepen voor. Tali hout is zeer geschikt voor verwerking in zware constructies. De bomen bereiken een lengte van 30 tot 40 meter. De zelden rechte stam varieert in diameter van 0,8 - 1,5 meter en is meestal takvrij tot de halve boomhoogte. De stam heeft een lage wortelaanloop en heeft vaak een onregelmatige doorsnede. In de savanne groeiend worden de bomen meestal 15 tot 20 meter hoog. Tali hardhout is met duurzaamheidsklasse I ideaal voor de toepassing in zware constructies buitenshuis, zoals waterwerken en bruggen. Andere namen voor Tali hout zijn o.a. Erun, Missanda en Sasswood.

Tali hout stofvrij Bewerken

Door de hoge volumieke massa en de kruisdraad is Tali hout vrij moeilijk te bewerken en gereedschappen stompen snel af. Goede afzuiging is noodzakelijk aangezien Tali stoffen bevat die schadelijk zijn voor de gezondheid en neus- en keelirritaties kunnen veroorzaken.

Eigenschappen Tali hout

 Naam: Tali 
Alternatieve namen: Eloun, Elone, Gogbei, Kassa, Muave, Mwavi, N'Kassa, Potrodom
Uiterlijk: Geel oranjebruin hout 
Duurzaamheidsklasse:
 
Sterkteklasse: D60 
Massa kg/m3: Vers 1000 - 1200 
  Gedroogd 800 - 1100
Lijmen: Goed 
Buigen: Goed 
Afwerking: Moeilijk door kruisdraad. Goede afzuiging is noodzakelijk vanwege de gezondheid 
Combinatie met ijzer: Voorboren noodzakelijk
Herkomst: Afrika
Certificaat: FSC 
Extra: Voor zware constructies zoals waterwerk en bruggen 
Toepassingen: Zware constructies buitenshuis zoals waterwerken en bruggen. Maar ook afrastering, antiparkeerpalen, damwanden, dekdelen, meubels, opgeklampte schotten, overkappingen, paardenboxhout, palen, pergola, planken en balken, poorten, trappen, terras en veranda
Alternatieven: -

Ons verkoopteam helpt graag verder met vragen of het kopen van Tail hout. Bel ons op +31 547 286 350 of bereik ons via het formulier aan de rechterkant.

bron: Houtvademecum © 2010 Centrum Hout Almere, 10e herziene druk

-
Nieuwsbrief