Regge Hout gaat samenwerken met de Universiteit van Wageningen op het gebied van herkomstbepaling van tropisch hardhout. Dit initiatief, ‘TimTrace’ genaamd, wil een controlemethodiek ontwikkelen waarmee op een onafhankelijke wijze, snel, betrouwbaar en tegen lage kosten de herkomst van hout bepaald kan worden. Hierbij wordt een forensische benadering gehanteerd.

“Geschat wordt dat 50% van het tropisch hardhout dat verhandeld wordt op de Europese markt, van illegale afkomst is. Het verbannen van deze illegale houthandel is het doel van de nieuwe EU TR wetgeving. Hiervoor zijn goede en betaalbare controlemethodieken noodzakelijk. Wij zijn ervan overtuigd dat forensisch onderzoek naar de herkomst van tropisch hardhout, de illegale houthandel effectief kan helpen bestrijden”, aldus TimTrace.

Het verzamelen en registreren van informatie ten behoeve van het beoordelen van de herkomst van hout, is een tijdrovend proces. Ook kan de betrouwbaarheid van deze informatie wegens corruptie in sommige landen, in twijfel worden getrokken. Een alternatief voor het beoordelen van de herkomst van hout is een ‘audit-on-site’, uitgevoerd bij de leverancier. Dit is echter een tijdrovende en dure oplossing.

Naar aanleiding van de EU TR wetgeving is ook Regge Hout sinds maart 2013 verplicht om aan te kunnen tonen dat haar hout afkomstig is uit legale bronnen. In samenwerking met Control Union heeft Regge Hout zelfs een due-diligence systeem, Woodtrack 2.0 genaamd, ontwikkeld. In dit systeem wordt de herkomst van het hout geregistreerd en beoordeeld. Afgelopen december heeft Regge Hout haar ervaringen gedeeld met collega-houtbedrijven.

-
Nieuwsbrief