Gemeente De Marne is gestart met de uitvoering van het project Lauwersom. Het doel van dit project is de wandel- en fietspaden in Lauwersoog veiliger en aantrekkelijker te maken. Jaarlijks brengen ongeveer een miljoen mensen een bezoek aan Lauwersoog. Bezoekers zeggen een toeristische sfeer en een duidelijke inrichting van het gebied te missen. Ook de bewoners van Lauwersoog willen graag een verbinding met de vissershaven. Met uitvoering van dit project wordt er naar gestreefd om meer en langere toeristische bezoeken aan Lauwersoog te bewerkstelligen. Het project bestaat uit de aanleg van een waterspeeltuin, een vlonderpad, veilige oversteken, zitjes en uitzichtpunten langs de route naar de haven. Het project Lauwersom wordt mogelijk gemaakt door de provincie Groningen en het Waddenfonds.

Een onderdeel van dit project is de aanleg van een vlonderpad. Het vlonderpad loopt tussen de waterspeeltuin en de jachthaven Noordergat over een kreek van Staatsbosbeheer. Halverwege het vlonderpad is een picknickbank geplaatst waarbij je boven het water zit. Vanaf dit belevingspad is er voor de bezoekers van Lauwersoog van alles te zien, zoals watervogels, rietvogels, libellen en ’s avonds jagende vleermuizen. Daarnaast is er ook een mooi uitzicht over de orchideeënweide.

Heuvelman Ibis uit Delfzijl heeft opdracht gekregen om het vlonderpad in Lauwersoog aan te leggen. Heuvelman Ibis beschikt over een gespecialiseerde houtbouw afdeling die gericht is op de waterbouw, met goed opgeleide en ervaren mensen. De onderneming heeft meer dan 40 jaar ervaring in alle voorkomende waterbouwkundige disciplines.

Regge Hout is benaderd voor het leveren van het hout voor de aanleg van het vlonderpad in Lauwersoog. In mei 2015 heeft de eerste levering plaatsgevonden, waarna Heuvelman Ibis kon starten met het vlonderpad.