Naam: Regge Hout
Opgericht: 2012
Werknemers: 35
Omzet: 15 miljoen (2018)

Verleden:

In de toptijd werkten er 95 mensen bij Reef Hout in Goor en verkocht het bedrijf stoer bouwhout aan klanten in heel Nederland. Maar de crisis sloeg hard toe:  in 2012 ging het bedrijf failliet. De redding kwam van participatiemaatschappij Wadinko, die samen met directeur Frans van Rooijen van Reef Hout een doorstart wist te maken. Het nieuwe afgeslankte bedrijf kreeg de naam Regge Hout. In 2015 stapten twee nieuwe investeerders in: Franz Friesacher en Rutger Vehof, die in 2017 Van Rooijen en Wadinko uitkochten. Vehof is nu hoofd van het vierkoppige managementteam.

Heden:

Zelfs toen de bouw aan begon te trekken, duurde het nog lang voor de grond-, weg- en waterbouw, de belangrijkste afnemer van Regge Hout, weer uit het dal kroop. Rutger Vehof: „Wij zijn voor 80 procent afhankelijk van overheidsaanbestedingen en die komen altijd achter de particuliere bouw aan. Eigenlijk ging het bij ons pas rond de zomer van 2017 weer bergopwaarts.”

Het bedrijf leerde van de crisis. Vehof: „Hout verkopen doen er wel meer, dus wij moesten ons onderscheiden. Dat doen we door toegevoegde waarde. Iedereen in de bouw komt handjes tekort. Dus nemen wij onze klanten zoveel mogelijk werk uit handen. We zagen en schaven het hout hier op maat, op eigen terrein in optimale omstandigheden. We hebben hout met antislipvoorziening, voor bruggen en vlonders. En kant-en-klare brugdelen, prefab geluidsschermen. Zo besparen we onze klanten tijd en geld op de bouwplaats.”

Toekomst:

Personeelsgebrek is de grootste nachtmerrie voor de bouw op dit moment. Werk is er genoeg, maar er zijn te weinig vakmensen. Daarom focust Regge Hout zich op behoud van personeel. HR-manager Leonie Westendorp: „We hebben uitstekende vakmensen in dienst die niet alleen maar uitvoeren wat er gevraagd wordt, maar die meedenken of het ook beter of efficiënter kan. Die mensen zijn de reden dat klanten voor ons kiezen, dus daar moet je zuinig op zijn. Dat doen we met kleine dingen, zoals gratis bedrijfsfruit. Daarnaast proberen we iedereen goed bij het bedrijf te betrekken. Zo hebben we een app waarin we foto’s delen van projecten waar we mee bezig zijn. Zo kunnen de mannen achter de schaafmachine ook zien waar hun werk terechtkomt, en dat elke schakel in de keten belangrijk is. Verder hebben we elk kwartaal een lunch met alle medewerkers waarbij we de resultaten bespreken en vooruitkijken.”

„We hechten ook aan een goede band met Goor. Ons bedrijf staat hier, veel van onze mensen wonen hier en hebben hier familie. Daarom gaan we binnenkort bij ouderencomplex Het Stoevelaar mooie zelfontworpen bankjes in de tuin plaatsen. Dat doen we met vrijwilligers van Het Stoevelaar en Regge Hout. Samen iets doen voor de samenleving, dat schept een band met je collega’s en je bedrijf.”

Object:

„Hier zijn we trots op. Bij de aanleg van de nieuwe N18 moesten 24 nieuwe bruggen worden gebouwd en wij hebben daarvoor de leuningen geleverd. Het was ons grootste project tot nu toe: in totaal 42.000 planken van twee soorten hout, op maat gezaagd, geschaafd, zwart gespoten en gemonteerd in panelen. Alles lag als een puzzel klaar voor vervoer, zodat de bouwers van de firma Takke Breukelen de onderdelen ter plaatse alleen maar in elkaar hoefden te schuiven. Het was een project met een hoog risico want als het niet past zijn de planken alleen nog geschikt voor de brandstapel. Maar het verliep vlekkeloos. En wat mooi was: vaak heb je na afloop van een project wat gesteggel met de opdrachtgever over meerwerk. Maar hier niet. We kregen in plaats daarvan zelfs een bonus, omdat het project zo goed verlopen was. Dat is machtig mooi, als je dat met je team voor elkaar krijgt.”

Bron: Tubantia