Karakteristiek voor de Lariks naaldboom is dat de naalden er in de winter afvallen. Inlands Lariks hout is als rondhout of balken verkrijgbaar in lengten tot 10 meter, met diameters die variëren van 60 tot 350 mm. Larikshout of Larixhout is een harshoudende houtsoort, hiermee dient men rekening te houden bij de bewerking van het hout. Bij het bewerken van nat lariks hout kan hars aan zagen of beitels blijven kleven, waardoor de werkzaamheden bemoeilijkt worden.
Het kernhout van Lariks vertoont kleurvariaties van licht geelbruin, geelbruin, rozeachtig tot roodachtig bruin. Het spint is duidelijk van het kernhout te onderscheiden en is geelachtig tot vuilwit van kleur.

Lariks hout vormt al op vroege leeftijd kernhout, waardoor de breedte van het spint in volwassen bomen meestal niet groter is dan 20 mm. Het uiterlijk en de technische eigenschappen van Larikshout dat afkomstig is uit verschillende geografische gebieden verschilt door de gelijke structuur en kleur zo weinig, dat ze eigenlijk niet van elkaar zijn te onderscheiden. Doordat de kwaliteit wel enigszins afhankelijk is van de herkomst, dient bij gebruik van Larikshout hierop worden gelet. Andere namen voor Lariks hout zijn o.a. Larch en Larix.

Veel toepassingen voor Lariks hout

Bij Regge Hout hebben wij verschillende gordingen, damwandpalen en beschoeiingpalen van Lariks hout. Lariks hout kan ook voor bouwhout worden toegepast: dragende en niet-dragende constructies, balken, kozijnen, ramen, deuren, gevelbetimmeringen, binnenbetimmeringen, trappen, vrachtwagenvloeren, enz. Lariks Rondhout wordt o.a. toegepast voor heipalen, afrasterpalen en steigerpalen. Andere toepassingen zijn: waterwerken, damwand, steigers, vloeren, geluidsschermen. Om het fraaie uiterlijk wordt het ook regelmatig in de meubelindustrie toegepast.

Eigenschappen Lariks hout

 Naam: Lariks of Larix hout
Alternatieve namen: Hackmatack, Lärche, Lorken, Mélèze, Tamarack
Uiterlijk: Licht geelbruin tot roodachtig bruin naaldhout
Duurzaamheidsklasse: III / IIII
Sterkteklasse:
Massa kg/m3: Vers 800 – 900
Gedroogd 450 – 850
Lijmen: Goed
Buigen: Zeer slecht
Afwerking: Goed
Combinatie met ijzer: Slecht, splintert snel
Herkomst: Heel Europa
Extra: Onbewerkt hout is gevoelig voor afschalen bij een wisselend vochtgehalte
Toepassingen: Damwanden, beschoeingspalen, gordingen en vierkante palen
Alternatieven:

Andere houtsoorten

Vragen over één van onze houtsoorten?
Neem dan vrijblijvend contact op met ons verkoopteam.    Naam*


    Bedrijfsnaam


    Telefoonnummer *


    E-mailadres *


    Aanvullende informatie